Goudgraven.nl
 Blogs - Artikelen - Bemoediging - Tips - Vraag en antwoord               

Deze website is een initiatief van Goudbrokaat Coaching en Training


Corona                                                                                                                                                       Blog20-04-2020 . 20.45

WWW

Google vind ik ideaal, het scheelt enorm veel tijd. Een mail sturen gaat lekker snel. Beeldbellen vind ik echt veel leuker dan 'gewoon' bellen. Zeker nu ik alleen thuis ben!

Maar soms heeft www (het WordWideWeb) voor mij iets van: 'Hallo!! WatWillenWe nu?!' En dan maak ik ruzie met mijn mobiel of mijn laptop. Zucht.

Daarnet 'was mijn mobiel bijna leeg' en 'deed  mijn laptop raar'. En dan kan ik niet meer bellen, werken, betalen, skypen, geen muziek meer luisteren en niets meer vinden.

 Ik kreeg mijn laptop in eerste instantie niet meer aan de praat. Gefrustreerd probeerde ik van alles uit en aan te klikken, waardoor er natuurlijk uiteindelijk niets meer gebeurde. Hij 'liep vast'. 

Nu ben ik op dit moment eenenvijftig jaar en dus geboren in de oertijd, toen we thuis nog geen computers hadden. Informatie stond in de krant. Betalen deed je bij de bank. Van meel bakte je brood. Muziek maakte je zelf. 

De telefoon was nooit leeg, hij liep niet vast, maar zát vast, aan de muur. We hadden een aparte hoorn aan een kronkeldraad.  Als je ging bellen moest je een nummer draaien, en dan ook letterlijk draaien.  Erg vervelend als je nagels te lang waren, want dan schraapten ze over het celluloid (of wat voor materiaal het ook was waar de telefoon van gemaakt was).

In de telefoonklapper stonden de telefoonnummers. Sommigen kende je uit je hoofd. Toen ik klein was, was ons telefoonnummer 1931. Dat weet ik nog. Volgens mij hoefden we in dezelfde regio niet eens een kerngetal te draaien. Erg fijn voor je nagels!

Soms (lees: daarnet) verlang ik terug naar die tijd. De telefoon 'deed nooit raar', ik probeerde hem nooit aan de praat te krijgen. Geen mens kwam op het idee om iets aan of uit te klikken. En áls er al iets vast liep, dan had dat in ieder geval niets met de telefoon te maken. Swipe was een schoonmaakmiddel. Een Appel kon je eten. Een engelse 'apple' was voor mensen die gestudeerd hadden. Maar wij woonden in een dorp, dus daar hadden wij geen last van. Als iemand het over Android zou hebben gehad, had je bezorgd je hoofd geschud: 'Waarschijnlijk is tie een beetje in de war, of hij heeft een spraakgebrek'.

Dubbel voelt het. Zoals net, toen ik 'niets meer kon' omdat m'n verbinding met het www even niet werkte en de frustratie voelde van het wachten op technologie waar ik erg weinig van begrijp.  

En zoals zo vaak kwam de vraag bij mij op of we er nu eigenlijk wel zo erg op vooruit gegaan zijn met het WordWideWeb. We zijn er  veel te afhankelijk van aan 't worden volgens mij. En dat wordt nog versneld door het coronaverhaal...


17-04-2020 . 20.30

Honger

Vanmorgen zag ik op nu.nl de kop 'Honger dreigt voor miljoenen in Afrikaanse steden door coronalockdown', en 'VN: 20 procent van Afrikanen was al ondervoed'. Ik citeer: 'De combinatie van wijdverbreide armoede, afhankelijkheid van voedselimport en prijsstijgingen door corona kan dodelijk blijken als Afrikaanse regeringen niet snel ingrijpen'.

De cijfers zijn choquerend. Ik herinner me een bericht in de Trouw van gisteren. In Oost Afrika dreigt de ergste sprinkhanenplaag in 70 jaar.  Dat de combi sprinkhanenplaag - coronalokdown dodelijk is voor de voedselvoorziening in Afrika is niet te missen.

Ik blijf me altijd verbazen hoe we met deze berichten om gaan. En dan weet ik niet eens precies wie ik met 'we' bedoel. En hoe het anders zou moeten. Toch zit het me dwars.  

Google geeft bij 'wereldwijd obesitas' de reactie dat meer dan 2 miljard volwassenen en kinderen wereldwijd gezondheidsproblemen hebben door obesitas. 

Wereldwijd zijn tot nu toe ongeveer 150.000 mensen gestorven aan het coronavirus. We hebben maatregelen genomen die grote economisch consequenties hebben. Hoe zit dat toch met de verhoudingen? 

Ik weet echt niet wat ik, of wat 'we' kunnen doen in Afrika, of zelfs hoe we iets zouden kunnen doen. 

Het valt buiten mijn invloedssfeer. Dus ik bid. Want het zit niet goed. Dat is een feit.


 16-04-2020 . 17.47

Opluchting

Het gaat beter met mijn zus! Wat een opluchting! 

Vanmorgen hebben we even kort ge-video-beld. Wat was het fijn om haar te zien en te spreken! Ik heb weer diep gevoeld hoeveel ik van haar houd. En ik ben ontzettend dankbaar voor m'n zus in mijn leven en voor mijn God die opnieuw bij me was in deze moeilijke dagen.

Vandaag heb ik niemand 'live' gezien. Het voelt wel een beetje anders omdat ik gisteren risico heb genomen. Toch ben ik blij dat ik het er op gewaagd heb. Het voelde daardoor vandaag toch weer minder alleen om alleen te zijn. Vanmorgen vroeg heb ik  m'n winterjas aangetrokken en in m'n tuinstoel ontbeten. Ik ben echt blij met m'n balkon. Een paar vierkante meter 'buiten'. Zonder risico.

En ik voel me vooral erg dankbaar voor de mensen waar ik bij hoor. Ook als ik ze niet zie en niet kan omhelzen. Het houden van blijft. Daar kan geen enkel virus iets aan veranderen.


Ge-videobeld of beeldgebeld?

Al schrijvend werd ik me er daarnet van bewust dat het volgens mij hoog tijd is dat we de vervoegingen van beeldbellen helder in kaart gaan brengen. Iedereen is er mee aan het googelen. 'Ik heb net nog gezoomd met die en die', of 'Ik belde beeld met .... ',  'Ik ga nog zoomen met ...'  En kleine kinderen vinden er ook wat van: 'Oma zit in skype' ;).

Volgens het ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek) is het woord beeldbellen inheems en ontstaan in 2003. De fonetische schrijfwijze is: [ *b e: lt. 'b3 . len] . En dan de drie in spiegelbeeld en de laatste 'e' ondersteboven en in spiegelbeeld. maar dat krijg ik (nog) niet voor elkaar.

Interessanter vind ik dat de vervoegingen van het woord beeldbellen al wel vastgelegd zijn: beeldbellen, beeldbellend. Tot zover kan ik het nog wel volgen, maar dan komt: gebeeldbeld, beeldgebeld en dan krijg je bijvoorbeeld beeldbelgesproken en sprak beeldbellend. Leuke woorden voor galgje, maar het klinkt wat mij betreft niet echt vloeiend. Ik heb voor dit moment zelf maar wat gekozen.

Ge-video-beld. Hoewel het misschien toch beter staat met een t aan het eind..


15-04-2020 . 13.30

Geen contact

Een klein vogeltje fluit bij mijn raam. Stralende lentekleuren buiten. 

Het huis is stoffig, de stofzuiger staat klaar. Ik ben moe. Schoonmaken kan morgen ook nog, geen mens die het ziet. Vandaag is mijn zoon jarig. Mijn zus is ziek. Het leven is veranderd. Ik zit binnen. Alleen. Ik huil.

Corona, bah.

Ik ga naar buiten, spannend. Ik wil niet ziek worden. Het gaat goed, iedereen die ik tegen kom  houdt afstand. Ik ga op de fiets. We ontmoeten elkaar in een stralend zonnige tuin, het ruikt naar het voorjaar. Er speelt een eekhoorntje in de bomen, samen staan we even te kijken naar zijn capriolen.  Het is gezellig. Wat is het fijn om hen weer live te zien!  Heel snel is het voorbij. 

Bijna loop ik naar hen toe om afscheid te nemen. O, nee. Geen contact. Anderhalve meter. Corona. 

Ik fiets naar huis. Ik huil. Ik wil mijn geliefden ontmoeten en omhelzen. Ik weet niet hoe het verder zal gaan met mijn dierbare zus. Ik wil niet naar huis, weer terug tussen de muren. Ik ben helemaal klaar met het corona virus. Ik moet zo erg huilen dat ik moet stoppen omdat ik niet meer zie waar ik fiets. Gelukkig, een bospaadje, hier kan geen mens me zien. Alleen God. Hij is er. Trouw als altijd. 


14-04-2020 . 16.47

Benauwd                                                                                                                      

En nu is het heel dichtbij gekomen. Mijn zus is ziek. Ook zij is een 'risicogroep' in verband met onderliggende gezondheidsproblematiek. Ze belde vanmorgen. Koorts, keelpijn, longontsteking en een beetje benauwd. Ik heb daarna niets meer gehoord. 

Wat is het frustrerend om niet op ziekenbezoek te kunnen! Ik kan niet aanbieden om te helpen. Het enige wat ik heb kunnen zeggen is dat ze me dag en nacht mag bellen. Maar zal ze dat ook kunnen? Als je zo ziek bent en het ook nog benauwd hebt, heb je waarschijnlijk de energie niet meer om te bellen. 

Op dit moment ben ik ontzettend blij dat ik kan bidden. Stel je voor dat je God en zijn liefde voor mensen niet zou kennen. Je zou dan niet eens om hulp kunnen vragen aan de Enige die hier iets aan kan doen, en Die nog meer van haar houdt dan ik. 

Dus ik bid. Voortdurend. En ik weet dat God luistert. Voortdurend. 


09-04-2020 . 17.33

Machtsuitbreiding                                                                                                                                  

Om nog even terug te komen op de vraag hoe 'normaal' alles weer wordt na de corona crisis; er zijn wereldwijd overheden die uitzonderlijke maatregelen hebben getroffen in verband met de bestrijding van het corona virus. Ik zag daarnet een filmpje op nu.nl waarin wordt gewaarschuwd tegen deze ontwikkeling. Met name wat betreft de risico's van het niet terugschalen van deze maatregelen als de corona pandemie voorbij is. 

Het risico bestaat dat men besluit om maatregelen als monitoring via mobiele data maar beter niet of maar gedeeltelijk terug te draaien vanwege een eventuele nieuwe crisis. 

In de praktijk zou dit betekenen dat ik verplicht kan worden om mijn mobiel bij me te hebben en aan te houden, zodat de regering kan zien of ik me aan door de overheid opgelegde maatregelen hou. Dat geeft weer een heel andere lading aan de vraag 'hoe gaat 'normaal' er uit zien na corona', dan het dilemma om al dan niet de handdruk weer te gaan toepassen. 


08-04-2020 . 9.35

Complottheorie

Eerlijk gezegd heb ik er ook over nagedacht. Stel je voor dat dit virus met opzet is verspreid! Gelukkig wordt dit ten stelligste ontkent door de wetenschappers die zich over deze vraag hebben gebogen. Het idee bezorgde me echt even kippenvel! 

Wat dat betreft vond ik het vreemd dat vooral ouderen en zwakkeren getroffen werden. Stel dat er opnieuw een groepering is ontstaan die ouderen en zwakkeren uit de samenleving wil verwijderen. Omdat ik volslagen leek ben voor wat betreft zowel complottheoriën als virologie zwerf ik dan toch weer op google, op zoek naar de mening en bevindingen van anderen. 

In het Parool lees ik dat het Coronavirus inderdaad vooral ouderen treft met onderliggende ziekten, of hoogbejaarden die door hun leeftijd al broos zijn. Of jongere mensen die om verschillende redenen medicijnen gebruiken die hun immuunsysteem platleggen. (Help! Prednison behoort ook tot die medicijngroep!)

Gelukkig wordt ook nadrukkelijk vermeld dat volgens onderzoekers van het SRI (Scripps Research Institute) het virus niet in een laboratorium is ontstaan.

Dilemma

Na het lezen van bovengenoemd artikel in het Parool ben ik toch weer geneigd om te wachten met het naar buiten gaan.

Ik ben namelijk ook erg bevoorrecht. Er zijn mensen in sloppenwijken en vluchtelingenkampen die in een veel moeilijkere situatie zitten dan ik. Ook daar heb ik verschrikkelijke verhalen en beelden van gezien op google. 

Ik ben daarentegen gezegend met een warm huis, goed voedsel, internet, onbeperkt bellen op mijn mobiel en met Skype, lieve familieleden en vrienden. Ik hou van tekenen en schilderen en van studeren. Ook heb ik nog een aantal goede boeken liggen die ik wil lezen en een ongeëvenaard Boek dat ik verder wil bestuderen. Dus ik hoef geen risico te nemen en ik kan me nog heel lang in huis vermaken. Maar of ik dat een half jaar ga doen? Dat is wel erg lang en het is wel erg stil...


07-04-2020 . 15.23

Spannend

Ik las het afgelopen week pas, maar op twaalf februari dit jaar noemde Trouw al dat de medicijnproductie door de uitbraak van het coronavirus is gestagneerd. Volgens het artikel is China de grootste leverancier voor de grondstoffen van paracetamol, cholesterol verlagers en antibiotica. 

Eerlijk gezegd schrok ik. Een paar jaar geleden ben ik erg ziek geweest waardoor ik nog steeds wat medicatie slik. Mijn eerste gedachte was 'gelukkig heb ik voor de komende tijd nog genoeg in huis'. Op dat moment voelde ik dat ik moest kiezen: ga ik dit loslaten of niet?  

Hamsteren

Mijn eerste reactie was om hamsteren, 'je weet maar nooit'.  Stress reactie van binnen: 'Wat als er geen prednison meer gemaakt wordt? Daar kan ik niet zomaar mee stoppen!' Afbouwen van prednison is een lange termijn traject vooral als je het lang hebt moeten slikken. Dat kan gerust een jaar in beslag nemen. Wat ga ik doen?

Dat is nog wat anders dan toiletpapier! Toch heb ik het losgelaten. Want hoe verhoudt mijn behoefte om te hamsteren zich tot de behoefte van mensen die de medicatie harder nodig hebben dan ik ?! 


06-04-2020 . 17.14

Komt 'normaal' nog wel terug ?

Het gaat in ieder geval lang duren voor alles weer 'normaal' is. Als 'normaal' zoals wij dat kennen überhaupt nog bestaat na deze crisis. 

Elkaar een hand geven bijvoorbeeld, heeft voor mijzelf in ieder geval een hele andere lading gekregen. Ik bedenk me wel een paar keer voordat ik er weer aan begin. Ik kan me nog niet voorstellen dat ik in de (nabije) toekomst het risico ga nemen om het Coronavirus (of een eventuele nieuwe variant) door te geven of te ontvangen vanwege een beleefde handdruk.


 28-03-2020 . 15.03

Nog een half jaar 

Twaalf dagen later. Twintig dagen alleen thuis. Niet de deur uit. Ik krijg eerlijk gezegd steeds meer twijfels over mijn beslissing om volledig thuis te zijn en geen bezoek te ontvangen, risicogroep of niet. De stilte weegt zwaar. Vanmorgen las ik op nu.nl dat zestig procent van de Nederlandse bevolking verwacht dat de maatregelen zoals ze nu door de overheid zijn ingesteld zijn nog een half jaar gaan duren. Help!! Hoe gaat dat er uit zien? 

Ik kan me zelf eerlijk gezegd ook niet voorstellen dat we de achtentwintigste met z'n allen weer 'gewoon' verder gaan. Maar een half jaar zo door gaan? De hele zomer alleen thuis? Vanaf oktober pas voor het eerst weer met elkaar wandelen, fietsen, winkelen en uit eten gaan? Ik vraag me af hoe ik dat ga doen. En wat daar überhaupt de impact van zal zijn!


24-03-2020 . 15.12

Niet blij met het thuiszitten? 

Dat kan ik me goed voorstellen!

Onvoorstelbaar dat we een paar weken geleden nog nooit van het coronavirus gehoord hadden, terwijl nu volgens de media het ene land na het andere 'in de greep van het coronavirus is'. 

Omdat ik tot een 'risicogroep' behoor zit ik alleen thuis. De boodschappen worden aan de deur gebracht. Sinds vorige week dinsdag. Het is stil. Ik hoor de klok tikken, de droger doet nog een laatste 'antikreuk ronde', de laptop maakt een zacht ruisend geluid. Het is bijna vier uur. De achtste dag... 

                                                                                                           © 2020 Goudbrokaat  

 

 


E-mailen
Map